Fortăreața duhovnicească a Hârbovățului îmbrăcată în haine de sărbătoare

Ziua de 14 octombrie pentru țara noastră este una plină de semnificație duhovnicească, deoarece în această zi calendarul creștin ne amintește cinstirea celei mai importante icoane făcătoare de minuni din țara noastră, a Maicii Domnului de la Hârbovăț și de sfinții preaslăviți pe pământul Moldovei.

Anul acesta sărbătoarea este una deosebită deoarece pentru prima dată de la redeschiderea mănăstirii, a avut loc slujba de sfințire de către un Ierarh, a bisericii de iarnă „Adormirea Maicii Domnului” din complexul mănăstirii. Rânduiala sfințirii Sfântului Prestol, a fost săvârșită de către Preasfințitul PETRU, Episcop de Ungheni și Nisporeni, înconjurat fiind de un sobor de preoți și diaconi, după care a urmat Sfânta Liturghie.

     Liturghia praznicală a fost săvârșită în Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din complexul mănăstirii. Alături de Chiriarh au liturghisit Președintele Departamentului Eparhial, Mănăstiri și Viață Monahală, Arhimandritul KIRIL (Braguța), Starețul Mănăstirii Hârbovăț, Egumenul SPIRIDON (Marin), Protopopii circumscripțiilor Călărași și Nisporeni și un sobor impunător de preoți și diaconi.

În timpul vohodului mic Starețul Mănăstirii Hârbovăț, Egumenul SPIRIDON (Marin), a fost avansat în treapta de Arhimandrit cu dreptul de a purta Mitră, blagocinul mănăstirii, Ieromonahul DAMASCHIN, a fost decorat cu dreptul de a purta Paliță, Ieromonahul ISIDOR, a fost decorat cu dreptul de a purta Bederniță și Protoiereul Valeriu MOCRICIUC, parohul bisericii „Sf. Serghie de la Radonej” din incinta penitenciarului de femei din satul Rusca, raionul Hîncești, a fost decorat cu dreptul de a purta Mitră.

În cuvântul de învățătură Preasfințitul PETRU, Episcop de Ungheni și Nisporeni a rostit următoarele învățături. Aici, în biserica sfințită, noi ne adunăm să ascultăm împreună cuvântul Evangheliei, să ne rugăm împreună pentru cei pre­zenți și pentru cei care nu au putut participa la slujbe. Aici mul­țumim lui Dumnezeu pentru binefacerile primite de la El și tot aici noi cerem ajutorul Lui ca să înnoiască sufletele noastre, să ne dăruiască inima curată și bună. Astăzi, prin sfințirea acestei biserici, ne aducem aminte de cei care au avut inimă curată și bună și, fiind ei evlavioși și milostivi, au zidit casă lui Dumnezeu. Apoi ne aducem aminte de cei care au restaurat-o, înfrumu­sețat-o și împodobit-o. Noi ne rugăm ca Dumnezeu să îi binecuvânteze, să le sfințească viața și să le înfrumusețeze toată activitatea.

Prin binecuvântarea lui Dumnezeu, şi a Maicii Domnului, călugării acestei sfinte mănăstiri se bucură de supraveghereaPreasfinţitului PETRU, Episcop de Ungheni şi Nisporeni, care este numit de către Preafericitul Patriarh KIRIL, în anul 2013 stareţ al acestei obşti monahale. Cu adevărat, chemarea sfântă de slujire pentru Preasfinţitul PETRU, este una ce corespunde întru totul slujirii arhiereşti, căci însăşi etimologia cuvântului episkopos, derivat din verbul grecesc episcopeo-episcopo, care înseamnă „a veghea, a priveghea şi a supraveghea”, sugerează întreita misiune a celui orânduit să poarte acest apelativ – respectiv arhiereul – iar aceasta constă în următoarele îndatoriri: să vegheze asupra păstrării nealterate a dreptei credinţe, pe care trebuie să o cunoască şi să o propovăduiască „cu timp şi fără timp” (II Timotei 4, 2); să privegheze în rugăciune şi nevoinţe multiple pentru binele şi progresul duhovnicesc al credincioşilor încredinţaţi spre păstorire şi să-i supravegheze pe aceştia cu dragoste părintească, păzindu-i atât de atacurile vrăjmaşilor din afară, cât şi de pericolul propriilor lor slăbiciuni.

Spiritul gospodăresc şi dinamic al Preasfinţiei sale este descoperit prin toate lucrările ce se înfăptuiesc în prezent la această sfântă mănăstire. Acest spirit gospodăresc al Preasfinţitului PETRU, îl descoperim când vizităm complexul monahal al mănăstirii Hâncu, care reprezintă sârguinţa sa şi purtarea sa de grijă a lui Dumnezeu ce se revelează prin slujitorii Săi.

În prezent, datorită spiritului dinamic al Preasfinţiei sale, şi al ajutorului Maicii Domnului de la Hârbovăţ, pe care îl cere prin rugăciune, prin citirea Acatistului în fiecare zi de miercuri la catedrala episcopală Sf. Bnc. Kneaz Alexandru Nevki, din oraşul Ungheni, biserica cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” se îmbracă în haine noi de sărbătoare.

În timpul de faţă, cu ajutorul Maicii Domnului şi a supravegherii Preasfinţitului PETRU, la biserica sus numită s-au înfăptuit următoarele lucrări:

1.     Tencuiala de pe suprafaţa exterioară a bisericii de 700 m² a fost înlăturată şi a fost înlocuită cu una nouă, folosindu-se tehnicile moderne de tencuire, montându-se plasă şi cuie.

2.     Apoi clopotniţa şi turla acestei biserici au fost refăcute din nou deoarece erau într-o stare deteriorată, conform precizării specialiştilor, în următoarea jumătate de an avea să se dărâme.

3.     S-a înnoit acoperişul  acestei biserici, s-a pus lemn nou şi a fost acoperită cu tablă.

4.     De asemenea, au fost instalate crucile pe cupole, care au fost sfințite la hramul mănăstirii  „Adormirea Maicii Domnului ”, din data de 28 august 2014.

Evenimentul mare, sfânt și binecuvântat de astăzi reprezintă o dovadă a cre­dinței vii și jertfelnice a slujitorilor locașului acestuia și a cre­dincioșilor noștri, la care am apreciat deosebit osteneala, jertfa și dorința de avea un locaș de cult frumos în care să se roage și să mulțumească lui Dumnezeu. Momentul binecuvântat de astăzi este imboldul și obligația pentru noi să zidim și pe mai departe Biserica spirituală din sufletele credincioșilor noștri.

După oficierea Slujbei Praznicale Preasfințitul Episcop PETRU, însoțit de soborul de preoți și diaconi a săvârșit tradiționalul înconjor al bisericii cu citirea pericopelor evanghelice ale învierii tot odată citind și rugăciunile de sfințire a clopotelor.

A urmat citirea acatistului de către Ierarh și slujitori, în fața Icoanei Maicii Domnului de la Hîrbovăț la finile căruia ctitorii sfintei mănăstiri au fost decorați cu medalii și diplome Arhierești.

Cu ocazia împlinirii a 285 ani de la întemeerea mănăstirii Hîrbovăț și 225 ani de la aducerea Icoanei făcătoare de Minuni din această mănăstire unii ctitori au fost decorați de Chiriarh, pentru prima dată cu Distincția Eparhială „Icoana Maicii Domnului de la Hârbovăț”.

Tot aici Chiriarhul a adus în dar sfintei mănăstiri o iconă cu chipul Preasfintei Născătoare de Dumnezeu de la Hîrbovăț, care în chip minunat s-a reîntors în țara noastră. Această icoană a fost dăruită Patriarhului Rusiei Alexei I, în timpul vizitei sale în Moldova, mai apoi din neștiute pricini a ajuns într-un muzeu din Odessa iar cu stăruința Preasfinției Sale astăzi a fost dăruită obștii mănăstirii Hîrbovăț.

Preasfinția Sa, după finisarea slujbei praznicale a săvîrșit Litia pentru cei adormiți la mormîntul vrednicului de pomenire Arhimandritul Veniamin (Grosu).

Aici în galerie vom posta poze cu biserica Adormirea Maicii Domnului pînă la reparație, cu acoperișul care era cît pe ce să se dărîme și poze din timpul reconstrucției.

Calendar Creștin Ortodox

Noi pe Facebook

Arhiva Video

Episcopia de Ungheni

Pagina Oficiala a Prea Sfintitului PETRU, Episcop de Ungheni si Nisporeni